Jeśli
używacie świeżych drożdży, to trzeba przygotować rozczyn, czyli do
małej miseczki włożyć drożdże (świeże) dodać trochę kefiru, miód, łyżkę mąki całość
wymieszać i odstawić na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować. Jeśli
chcecie użyć drożdży suchych, to dodajcie je do mąki.
Wszystkie
składniki umieścić w misce miksera, wyrobić gładkie ciasto, ciasto
wyrabiać przez 3-4 minuty na średnich obrotach. Ciasto będzie dość
klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki. Po wyrobieniu ciasta należy
przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na około 40 minut w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia ciasta.
Po
tym czasie wyjąć ciasto z miski na podsypany mąka blat i uformować z
ciasta długi wałek lekko spłaszczyć, a następnie pokroić na 12 kawałków 6
dużych paluchów. Bułki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia
blachę, przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik
rozgrzać do 200 st C opcja górnej i dolnej grzałki. Wyrośnięte bułki
wstawić do gorącego piekarnika, piec około 15- 20 minut do zarumienienia
wierzchu bułek. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć bułki
(chwytając za papier) na kratkę, pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego!
Przepyszne 🤤 dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń