Bułki pszenne na jogurcie



Składniki

  • 10 g drożdży suchych (dodajemy bezpośrednio do pozostałych składników) lub 20 g *świeżych
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 460 g mąki pszennej typ 550
  • 1 średnie jajko

Przygotowanie

  • Jeśli używacie *świeżych drożdży, należy zrobić wcześniej zaczyn, czyli; drożdże połączyć z łyżeczką miodu, dodać 100 ml wody i 100 ml jogurtu oraz 1 łyżkę mąki, wszystko wymieszać i odstawić w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.
  • Następnie wszystkie składniki na ciasto wymieszać (czyli jeśli zrobiliście zaczyn ze świeżych drożdży, to należy dodać pozostałe 100 ml jogurtu oraz zaczynem), zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
  • Blat posmarować olejem, wyjąć ciasto i przerobić chwilę, a następnie uformować długi wałek o wymiarach 60 cm na 8 cm.
  • Na blachę wyłożyć papier do pieczenia.
  • Utworzony wałek z ciasta mocno posypać mąką, ostrym nożem odcinać bułeczki ( wielkość zależy do Was ), ja przygotowałem 10 sztuk.
  • Bułeczki układać na blaszce zachowując odstępy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Przed pieczeniem wsypać szklankę lodu na dno piekarnika lub spryskać jego wnętrze wodą ze spryskiwacza, para pozwala na uzyskanie pięknej chrupiącej skórki.
  • Bułki pieczemy przez 12 – 15 minut lub do czasu zarumienienia.
  • Po upieczeniu przełożyć na kratkę i wystudzić.
  • Smacznego!


                                               

7 komentarzy:

  1. Bułeczki wyśmienite, z czystym sumieniem polecam. Łatwe do zrobienia, chrupiąca skórka i cudowny mięciutki środek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto spróbować. Pozdrawiam.. ❤️

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie dodać jajko posmarować bułeczki czy do ciasta

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobry przepis,smakowało całej rodzince,pozdrowienia z Legnicy

    OdpowiedzUsuń