Sałatka ziemniaczana



Składniki

  • 500 g małych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 8 łyżek dobrej jakości oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 5 łyżek siekanych kaparów najlepiej olbrzymich, kilka w całości do dekoracji
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 2 małe cebule

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować pamiętajcie, aby ziemniaków nie rozgotować, powinny być jędrne. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, zostawić do całkowitego ostudzenia.
  • Cebulę pokroić w cienkie piórka, delikatnie posolić i zalać olejem, odstawić na 15 minut. Kapary cieniutko pokroić. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Przestudzone ziemniaki obrać ze skórki, przekroić na pól, a następnie na 4 mm plasterki.
  • Do ziemniaków dodać ogórki, kapary, cebulę z olejem, musztardę, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać. Przed podaniem dobrze jest schłodzić sałatkę.
  • Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz