Do
miski wlać wodę dodać drożdże i mąkę, zagnieść ciasto, przykryć
szczelnie folią lub włożyć do woreczka foliowego i odłożyć w ciepłe
miejsce ( 24 - 26 st C ) na 30 minut.
Po
30 minutach zaczyn przełożyć do miski miksera stacjonarnego i kolejno
dodać składniki, zaczynając od płynnych, a kończąc na mące. Uruchomić
mikser, mieszać ciasto za pomocą końcówki typu hak przez 8 minut na
najniższych obrotach, a następnie 5 minut na wysokich obrotach.
Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce (24 - 26 st C) na 1 do 2 godzin.
Następnie
wyjąć ciasto z miski na posmarowany olejem blat, odgazować je, czyli
należy pozbyć się pęcherzyków powietrza, które wypełniają ciasto,
składając je kila razy, po tej czynności podzielić ciasto na dwie równie
porcje, następnie każdą z porcji ciasta podzielić na trzy części i z
każdej uformować wałek. Końcówki wałeczków zlepić, zawinąć pod spód,
zapleść warkocz.
Gotowe
chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, chałki
spryskać olejem, przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 1
godzinę, chałka powinna podwoić swoją objętość.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Do miseczki wbić jajko, dodać łyżkę wody i szczyptę soli, dokładnie roztrzepać.
Wyrośnięte
chałki posmarować jajkiem, posypać cukrem, makiem lub sezamem. Chałki
pieczemy przez 25 - 30 minut (opcja górnej i dolnej grzałki, temperaturę
możemy obniżyć o 20 st C jeśli zauważymy, że chałki przypiekają się
zbyt mocno.
Po upieczeniu wyjmujemy od razu na kratkę i studzimy, po wystudzeniu chałkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Upieklem, bardzo dobry smak
OdpowiedzUsuń