Chałka









Składniki na zaczyn

  • 110 g wody o temperaturze 24 st C
  • 11 g drożdży suchych lub 22 g drożdży świeżych
  • 172 g mąki pszennej

Składniki na ciasto właściwe

  • 30 g wody o temperaturze 24 st C
  • 40 g miodu
  • 3 duże jajka
  • 2 sztuki żółtka
  • 64 g oleju roślinnego
  • 518 g mąki pszennej
  • 14 g soli
  • 78 g cukru 
  • do posypania wierzchu chałki można przygotować mak, cukier, sezam...

Przygotowanie

  • Do miski wlać wodę dodać drożdże i mąkę, zagnieść ciasto, przykryć szczelnie folią lub włożyć do woreczka foliowego i odłożyć w ciepłe miejsce ( 24 - 26 st C ) na 30 minut.
  • Po 30 minutach zaczyn przełożyć do miski miksera stacjonarnego i kolejno dodać składniki, zaczynając od płynnych, a kończąc na mące. Uruchomić mikser, mieszać ciasto za pomocą końcówki typu hak przez 8 minut na najniższych obrotach, a następnie 5 minut na wysokich obrotach.
  • Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce (24 - 26 st C) na 1 do 2 godzin.
  • Następnie wyjąć ciasto z miski na posmarowany olejem blat, odgazować je, czyli należy pozbyć się pęcherzyków powietrza, które wypełniają ciasto, składając je kila razy, po tej czynności podzielić ciasto na dwie równie porcje, następnie każdą z porcji ciasta podzielić na trzy części i z każdej uformować wałek. Końcówki wałeczków zlepić, zawinąć pod spód, zapleść warkocz.
  • Gotowe chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, chałki spryskać olejem, przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, chałka powinna podwoić swoją objętość.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Do miseczki wbić jajko, dodać łyżkę wody i szczyptę soli, dokładnie roztrzepać.
  • Wyrośnięte chałki posmarować jajkiem, posypać cukrem, makiem lub sezamem. Chałki pieczemy przez 25 - 30 minut (opcja górnej i dolnej grzałki, temperaturę możemy obniżyć o 20 st C jeśli zauważymy, że chałki przypiekają się zbyt mocno.
  • Po upieczeniu wyjmujemy od razu na kratkę i studzimy, po wystudzeniu chałkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  • Smacznego!




1 komentarz: