Ciasto z truskawkami,galaretką i bitą śmietaną




SKŁADNIKI:

CIASTO:

• 4 jajka
• 1/2 szklanki cukru
• 1/2 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

DODATKOWO:

• 2 galaretki truskawkowe
• 400 g truskawek
• 400 ml śmietanki 30%
• 2 x śmietan fix
• 2 łyżki cukru
• 1 cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE:

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, dalej miksując dodać olej i przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać, ciasto wlewamy do formy 25x35cm wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170-180 stopni na 30 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia następnie przeciąć wzdłuż na pół.
Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu, dodając o szklankę mniej wody, schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, na koniec dodajemy śmietan fix i mieszamy mikserem na niskich obrotach.
Do formy wkładamy jedną część biszkoptu, nasączamy herbatą z cytryną lub sokiem z cytryny rozcieńczonym z wodą, wykładamy bitą śmietanę i rozkładamy część truskawek pokrojonych na kawałki, na to kładziemy drugą część biszkoptu, znów delikatnie nasączamy, rozkładamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką , wkładamy do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.

2 komentarze:

  1. I have been browsing on-line greɑter than 3 hours these days, yet I bʏ no means discovvered any fascinating artocle like уours.
    It's lovely value enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made
    good contеnt aѕ yоou did, tһe internet will be
    a lott more helpful than ever before.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto z truskawkami to najlepszy deser

    OdpowiedzUsuń