Ciasto kruche z truskawkami
SKŁADNIKI:
• 550 g maki pszennej
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 250 g masła
• 3 jajka
• 250 g serka mascarpone + 2 jajka + 2 czubate łyżki cukru pudru
• 600 g truskawek umytych i pokrojonych na kawałki
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło, rozetrzeć rękoma, dodać 3 jajka i wyrobić ciasto, powinno być miękkie i delikatne, można trochę podsypać mąką, ciasto dzielimy na 2/3 i 1/3, mniejszą chowamy do zamrażarki, a większą wykładamy na blaszkę 24x24cm lub troszkę większą wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15-20 minut, aż się ładnie zarumieni.
Mascarpone, jajka i cukier puder dokładnie miksujemy, przekładamy na lekko przestudzony spód ciasta, na masie serowej rozkładamy truskawki i na wierzch ścieramy na tarce, na grubych oczkach zmrożone ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok.55 minut, ma być ładnie zarumienione.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz