Drożdżowa gwiazda




SKŁADNIKI:

• 500 g mąki pszennej
• 250 ml mleka
• 40 g drożdży
• 1/4 szklanki cukru
• 80 g margaryny
• szczypta soli
• krem czekoladowy np. Nutella(można dodać marmoladę,masę makową,twarogową lub powidła według uznania)

PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży, dwóch łyżek cukru, dwóch łyżek mąki i kilku łyżek ciepłego mleka robimy rozczyn. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy resztę cukru, szczyptę soli, resztę ciepłego mleka i rozpuszczoną margarynę (ciepłą ale nie gorącą), wszystko wymieszać, następnie dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić gładkie ciasto, zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 40 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części, każdą rozwałkować na okrąg, od talerza równo wyciąć i tak powtórzyć czynność cztery razy.
Pierwsze koło posmarować czekoladą, położyć kolejne koło i czynność powtórzyć trzy razy, gdy już wykończymy ciasto przekładamy je delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na środek kładziemy szklankę, koło dzielimy nożem na cztery części, każdą na kolejne cztery części, następnie bierzemy w ręce po dwa paski, podwójnie je skręcamy i tak robimy z całością, końce dwóch pasków dokładnie ze sobą zlepiamy i podwijamy pod spód, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz