Ciasto drożdżowe z serem i brzoskwiniami




SKŁADNIKI:

CIASTO:

• 600 g mąki
• 50 g drożdży
• 3/4 szklanki mleka
• 2 jajka
• 1 żółtko (białko zostawić do posmarowanie ciasta)
• 100 g margaryny
• 1/2 szklanki cukru
• szczypta soli

MASA SEROWA:

• 2 kostki twarogu
• 2-3 żółtka
• 1 op. cukru waniliowego
• 4 łyżki cukru
• płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
• dodatkowo 3-4 brzoskwinie

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wlewamy 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki, wymieszać na jednolitą masę i zostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn urośnie dodajemy resztę mąki, mleka, jajka, żółtko, cukier, szczyptę soli i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę, zagniatamy ciasto przez kilka minut na jednolitą, gładką masę, ciasto ma odchodzić od ręki, w razie potrzeby podsypać mąką, miskę przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość.
Masa: twaróg zmiksować z żółtkami, mąką, proszkiem i cukrami.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na kształt prostokąta i wielkość formy (ja miałem dwie podłużne do chleba, 12x35cm), na ciasto rozsmarować twaróg i posypać obranymi, pokrojonymi brzoskwiniami, zwinąć w roladę i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować białkiem, formę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 minut, ciasto urośnie i będzie miało piękny złoty kolor .



1 komentarz:

  1. Thank yοu for sharing your thoughts. I trіly apprecіate your efforts and I will be waiting for your next write ups thanks once again.

    OdpowiedzUsuń