Stek grillowany na kamieniu z lawy
Składniki :
Składniki 1 porcja:
• 250 g świeżej polędwicy wołowej lub antrykotu wołowego
• sól świeżo mielona
• czarny pieprz świeżo mielony
Przygotowanie :
Ustawić piekarnik na najwyższą temperaturę . Mięso wyciągnąć z lodówki na około 45-60 minut przed smażeniem. Posypać solą i pieprzem z dwóch stron, delikatnie wklepać przyprawy. Posmarować kamień odrobiną oliwy , następnie włożyć do piekarnika. Po ok 45 minutach, kamień ostrożnie wyciągnąć, położyć na bambusowej desce i posypać gruboziarnistą solą . Na rozgrzany kamień położyć steka .
Podczas grillowania na kamieniu można odkrajać mniejsze kawałki i smażyć je dokładnie tak jak lubisz . Do przyprawiania mięsa używaj soli i pieprzu świeżo mielonego .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super
OdpowiedzUsuńRobilem ten przepis na goracych kamieniach od steak rock. Miesko smakuje wysmienicie. Polecam :)
OdpowiedzUsuń