Ciastka do kawki




SKŁADNIKI:

CIASTKA:

• 180 g miękkiego masła
• 1/2 szkl. cukru
• 1 jajko
• 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w łyżce gorącej wody
• 200 g mąki pszennej
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 4 łyżki kakao
• 100 g czekolady mlecznej lub deserowej

LUKIER:

• 1/2 szkl. cukru pudru
• 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
• 1 łyżka gorącej wody

PRZYGOTOWANIE:

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i dalej ucierać, aż składniki się połączą, następnie dodać rozpuszczoną kawę i mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy drobno poszatkowaną czekoladę, wymieszać, ciasto zawinąć w folię i schować do zamrażalnika na ok. 30 minut, z lekko stwardniałego ciasta brać kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachować odstępy 3-4cm, ciastka lekko spłaszczyć, pieczemy w 170-180 stopni przez 15-18 minut, ciepłe przekładamy łopatką na kratkę, szybko stwardnieją.

Lukier:

Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty dodać łyżeczkę gorącej wody. Ostygnięte ciasteczka udekorować lukrem.

3 komentarze:

  1. Wow, this article is nice, my younger sister is analyzing
    these kinds of things, thus I am going to convey her. Ahaa,
    its good dialogue about this post here at this webpage, I have read all
    that, so at this time me also commenting at this place.
    I will right away seize your rss feed as I can not find your email subscription hyperlink or newsletter service.

    Do you have any? Please permit me realize so that I may subscribe.
    Thanks. http://Samsung.com

    OdpowiedzUsuń
  2. It?s difficult to find well-informed people about this subject, however, you sound like you
    know what you?re talking about! Thanks

    OdpowiedzUsuń
  3. Great post but I was wanting to know if you could write a
    litte more on this subject? I'd be very thankful if youu could elaboprate a littlee bit
    more.Thank you!

    OdpowiedzUsuń