Tarta z kremem waniliowym i jabłkami




SKŁADNIKI:

CIASTO:

• 2 szkl mąki
• 1/2 szkl cukru pudru
• 1 żółtko
• 2 łyżki śmietany
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 100 g margaryny
• 3 jabłka-obrane i pokrojone w plastry

KREM WANILIOWY:

• 2 serki waniliowe 160g (Danio)
• 200 ml mleka
• 1 jajko i 1 białko, które zostało z ciasta
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżki mąki
• 1 cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Wszystkie składniki (oprócz jabłek) zagniatamy w misce na jednolite ciasto, powinno być elastyczne i odchodzić od rąk, na wysmarowaną oliwą i wysypaną bułką tartą formę rozkładamy równomiernie ciasto (rozkładamy palcami).

Krem:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy aż się dobrze połączą. Gotową masę wylewamy na ciasto, na to układamy dookoła jabłka i posypujemy łyżką cukru, wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut, aż ciasto się zarumieni (masa serowa powinna się ściąć jak w serniku). Podajemy po ostygnięciu.

1 komentarz:

  1. I absolutely love your blog and find many of your post's to be exactly what I'm looking
    for. Does one offer guest writers to write content available for you?
    I wouldn't mind publishing a post or elaborating on a
    few of the subjects you write concerning here. Again, awesome weblog!

    OdpowiedzUsuń