Mazurek cytrynowy
Składniki na spód:
• 300 g mąki pszennej
• 200 g masła
• 4 żółtka na twardo
• 2 łyżki śmietany 18%
• 100 g cukru
Wszystkie składniki bardzo dokładnie i szybko wyrobić . Ulepić kulę i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie blaszkę (23x33) leciutko natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić dokładnie ciastem i ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok 25-30 minut do zarumienienia. Wystudzić.
Składniki na krem:
• 2 duże jajka
• 2 żółtka
• skórka otarta z 2 cytryn
• sok wyciśnięty z 2 cytryn
• 160 g cukru
• 80 g masła
ponadto:
• 250 g serka mascarpone
• 100 g białej czekolady
• 80 g migdałów w płatkach
Jajka i żółtka dokładnie roztrzepać dodać cukier i wymieszać. Całość umieścić w rondelku. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i drobniuteńko otartą skórkę cytrynową (tylko żółta cześć!). Praktycznie od razu można dodać również masło. Na niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając rózgą. Gdy zgęstnieje wyłączyć i dokładnie całość przetrzeć przez sitko. Skórkę cytrynową która osiądzie na sitku dodać do całości. Wystudzić. Serek mascarpone lekko zmiksować. Dodać do niego lemon curd i zmiksować krótko raz jeszcze. Krem przełożyć na wcześniej upieczony kruchy spód. Rozsmarować dokładnie. Wierzch polać roztopiona w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypać płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce.
Najlepszy Lemon curd
Składniki:
• 2 duże jajka
• 2 żółtka
• skórka otarta z 2 cytryn
• sok wyciśnięty z 2 cytryn
• 160 g cukru
• 80 g masła
Jajka i żółtka dokładnie roztrzepać dodać cukier i wymieszać. Całość umieścić w rondelku. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i drobniuteńko otartą skórkę cytrynową (tylko żółta cześć!). Praktycznie od razu można dodać również masło. Na niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając rózgą. Gdy zgęstnieje wyłączyć i dokładnie całość przetrzeć przez sitko. Skórkę cytrynową która osiądzie na sitku można dodać do całości. Lemon curd przelać do wyparzonego słoika. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
I love what you guys tend to be up too. This kind of clever work and coverage!
OdpowiedzUsuńKeep up the good works guys I've included you guys to our blogroll.
I like what you guys are usually up too. This kind of clever work and exposure!
Keep up the superb works guys I've included
you guys to my personal blogroll. I’ll immediately seize your rss
as I can’t to find your email subscription hyperlink
or newsletter service. Do you’ve any? Please let me
recognize so that I may just subscribe. Thanks. http://foxnews.co.uk/