Babka wielkanocna
SKŁADNIKI:
• 150 g cukru
• 125 g masła
• 150 g margaryny
• 1 cukier waniliowy
• 170 g mąki pszennej
• 80 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• starta skórka z 2 pomarańczy, umytych i sparzonych
• 5 jajek
• 2 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE:
Masło, margarynę, cukier i cukier waniliowy delikatnie podgrzać (żeby masło i margaryna się roztopiły) i ubić razem na kremową masę, następnie ciągle ubijając dodawać jajka. Do otrzymanej masy masy dodać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej skórkę z pomarańczy.
Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, ciasta wlewamy do formy na przemian warstwami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetnie wygląda
OdpowiedzUsuń