Sernik delikatny jak pianka







Składniki :

  • 250 ml śmietany do ubijania 30% lub 36% zimna
  • 7 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 250 g drobnego cukru można dać trochę więcej jeśli lubicie słodsze serniki +50g
  • 1 kg twarogu mielonego w temperaturze pokojowej
  • 40 g budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 60 g masła roztopionego
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie :

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 165-170 st C.
  • Zimną śmietanę ubić na sztywno, odstawić.
  • Do jednej miski wbić białka, a do drugiej żółtka. Białka ubić na sztywno, odstawić. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę, masa powinna podwoić swoją objętość, następnie dodać partiami twaróg mieszając po każdej dodanej łyżce. Do masy dodać budyń (proszek) i mąkę zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło całość zmiksować.
  • Do masy serowej dodać ubitą śmietanę oraz białka delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Nie miksować już mikserem!
  • Sernik przelać do formy o wymiarach 20x30 cm (może być troszkę większa) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z sernikiem wstawić do większego naczynia do którego wlewamy gotującą się wodę, woda powinna sięgać do minimum połowy formy z sernikiem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec przez 70 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki studzić sernik przez 30 minut, a następnie wyjąć formę z sernikiem z kąpieli wodnej i ponownie wstawić sernik do ciepłego piekarnika, pozostawić go tam do całkowitego wystudzenia. 
  • Sernik podajemy posypany cukrem pudrem. Na sernik można zaserwować truskawki lub maliny.
  • Smacznego!





1 komentarz:

  1. Ojjj, tak, uwielbiam takie, nie znoszę ciężkich serników, a ten idealnie by się wpasował w moje gusta

    OdpowiedzUsuń