Piekarnik rozgrzać do temperatury 165-170 st C.
Zimną śmietanę ubić na sztywno, odstawić.
Do
jednej miski wbić białka, a do drugiej żółtka. Białka ubić na sztywno,
odstawić. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą
masę, masa powinna podwoić swoją objętość, następnie dodać partiami
twaróg mieszając po każdej dodanej łyżce. Do masy dodać budyń (proszek) i
mąkę zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać
rozpuszczone i przestudzone masło całość zmiksować.
Do masy serowej dodać ubitą śmietanę oraz białka delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Nie miksować już mikserem!
Sernik
przelać do formy o wymiarach 20x30 cm (może być troszkę większa)
wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z sernikiem wstawić do większego
naczynia do którego wlewamy gotującą się wodę, woda powinna sięgać do
minimum połowy formy z sernikiem. Całość wstawić do nagrzanego
piekarnika.Piec przez 70 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
Po
upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki studzić sernik przez
30 minut, a następnie wyjąć formę z sernikiem z kąpieli wodnej i
ponownie wstawić sernik do ciepłego piekarnika, pozostawić go tam do
całkowitego wystudzenia.
Sernik podajemy posypany cukrem pudrem. Na sernik można zaserwować truskawki lub maliny.
Smacznego!
Ojjj, tak, uwielbiam takie, nie znoszę ciężkich serników, a ten idealnie by się wpasował w moje gusta
OdpowiedzUsuń