Brownie z musem malinowym



Jestem przekonany, że brownie z musem malinowym posmakuje wszystkim bez wyjątku ! Dzisiejszą zabawę zaczynamy od przygotowania mocno czekoladowego spodu, który można również upiec jako samodzielne ciasto i podać z polewą czekoladową, bitą śmietaną i na przykład sezonowymi owocami.
W trakcie, kiedy brownie siedzi już w piekarniku możemy zabrać się za przygotowanie musu z malin, można zrobić go z malin świeżych lub mrożonych, maliny musimy lekko rozgotować i przetrzeć przez sito pozbywając się w ten sposób pestek. Następnie wystarczy dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać, postawić do całkowitego wystudzenia. W innym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę i mieszamy z dokładnie wystudzonym musem malinowym. Teraz możemy wylać tężejący mus na wierzch brownie, całość dokładnie schłodzić przed podaniem. Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową lub posypać proszkiem kakao albo musem malinowym. Ciasto jest naprawę pyszne, do szczęścia przyda się jeszcze filiżanka dobrej kawy!
Przygotowując brownie, pamiętajcie o temperaturze składników, powinny być w temperaturze pokojowej.








Składniki na brownie

Wszystkie składnik na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową!

  • 270 g mąki pszennej
  • 45 g gorzkiego kakao dobrej jakości
  • 1, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 120 g masła miękkiego
  • 220 g drobnego cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady minimum 70%
  • 375 ml mleka
  • 2 duże jajka

Składniki na mus malinowy

  • 600 g malin można użyć mrożonych
  • 3 łyżki cukru
  • 480 ml śmietany 30% zimna
  • 1,1/2 opakownia galaretki malinowej


Przygotowanie brownie

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 165-170 st C.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę i kakao. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia. Mleko lekko podgrzać, nie może być prosto z lodówki.
  • Masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, powinna być dobrze ubita, następnie zacząć dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Cienką stróżką dodać rozpuszczoną czekoladę cały czas miksując. Do masy czekoladowej dodać składniki suche na przemian z mlekiem w dwóch lub trzech turach, mieszając szpatułką lub rózgą, tylko do połączenia się składników.
  • Formę o wymiarach 23x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać wierch, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.

Przygotowanie musu, wykończenia ciasta

  • Maliny włożyć od rondla, rozgotować, a następnie przetrzeć przez sito w ten sposób pozbędziemy się pestek. Przetarte maliny znów przelać do rondelka dodać cukier i ponownie zagotować, następnie zestawić z ognia i dodać galaretką, wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.
  • W wysokim naczyniu ubić schłodzoną śmietanę, a następnie dodać zminą masę malinową, delikatnie połączyć w jedną całość. Mus malinowy wstawić do lodówki na około 10 minut aby masa zaczęła tężeć, po tym czasie przemieszać delikatnie, masę wylać na czekoladowy spód, wyrównać wierzch, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc aby mus dobrze stężał.
  • Przed podaniem można wierzch ciasta udekorować rozpuszczoną czekoladą.
  • Smacznego!

Pawns.app


1 komentarz: