Mus czekoladowy



Składniki

  • 3 jajka
  • 100 g mascarpone
  • 100 g czekolady mlecznej
  • polewa:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 100 ml kremówki
  • 1 łyżka ciemnego kakao




Przygotowanie


Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka na puszystą masę. Dodaj ser mascarpone i delikatnie wymieszaj.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Po ostudzeniu dodaj do kremu. Ponownie wszystko delikatnie wymieszaj łopatką.

W osobnej misce ubij na sztywną pianę białka i dodaj reszte składników. Delikatnie wymieszaj powstały mus i przelej do pucharków. Chłodź przez godzinę w lodówce.

W celu przygotowania polewy rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj śmietanę i łyżkę kakao, a następnie wymieszaj. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodaj więcej kremówki lub mleka.

Oblej polewą schłodzony mus i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz