Składniki
- 3 jajka
- 100 g mascarpone
- 100 g czekolady mlecznej
- polewa:
- 50 g czekolady mlecznej
- 100 ml kremówki
- 1 łyżka ciemnego kakao
Przygotowanie
Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka na puszystą masę. Dodaj ser mascarpone i delikatnie wymieszaj.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Po ostudzeniu dodaj do kremu. Ponownie wszystko delikatnie wymieszaj łopatką.
W osobnej misce ubij na sztywną pianę białka i dodaj reszte składników. Delikatnie wymieszaj powstały mus i przelej do pucharków. Chłodź przez godzinę w lodówce.
W celu przygotowania polewy rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj śmietanę i łyżkę kakao, a następnie wymieszaj. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodaj więcej kremówki lub mleka.
Oblej polewą schłodzony mus i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz