Mąkę
przesiać dodać proszek do pieczenia. Masło posiekać i dodać do mąki,
wbić żółtka, zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać odrobinę
śmietany. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około
30 minut.
Rodzynki namoczyć, pozostałe bakalie pokroić na mniejsze kawałki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Białka
ubić na sztywną pianę, małymi porcjami dodawać cukier puder ciągle
miksując. Na końcu dodać do piany odrobinę olejku zapachowego.
Ciasto
rozwałkować na dwa kwadraty o wymiarach 25 x 25 cm, rozwałkowane placki
ułożyć na papierze do pieczenia. Każdy placek posmarować
dżemem. Następnie, ubitą pianę podzielić na dwie części, rozsmarować na
plackach..
Rodzynki
odcedzić i osuszyć. Wszystkie bakalie podzielić na dwie części, posypać
nimi placki, kończąc orzechami. Tak przygotowane placki piec w
piekarniku przez 15 - 20 minut, pilnując aby bakalie się nie przypaliły.
Jeśli
bakalie i pianka bezowa zacznie zbyt mocno się rumienić, należy
odrobinę zmniejszyć temperaturę. Placki wyjąć z piekarnika i zostawić do
przestygnięcia.
Do
garnka wlać mleko ( odlewając 1/2 szklanki ) zagotować. W szklance z
odlanym mlekiem wymieszać mąkę i cukier, ugotować budyń. Ugotowany budyń
wystudzić.
W
misce miksera utrzeć masło do którego dodawać porcjami wystudzony
budyń, w razie potrzeby dosłodzić, dodać sok z cytryny. Na jednym z
placków rozłożyć cały krem budyniowy, przykryć drugim plackiem.
Czekoladę rozgrzać i udekorować nią wierzch ciasta.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, należy przechowywać je w chłodnym miejscu.
Cudowny mazurek!
OdpowiedzUsuń