Mazurek



Składniki :

Składniki na kruche ciasto

  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej krupczatki
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany w razie potrzeby

Składniki na krem

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru lub do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g masła

Składniki na bezową pierzynkę

  • 4 białka
  • kilka kropel ulubionego olejku zapachowego 
  • 100 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 250 ml dżemu wiśniowego lub malinowego
  • 80 g rodzynek
  • 80 g suszonej moreli
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • ciemna i biała czekolada do dekoracji 

Przygotowanie :

  • Mąkę przesiać dodać proszek do pieczenia. Masło posiekać i dodać do mąki, wbić żółtka, zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać odrobinę śmietany. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
  • Rodzynki namoczyć, pozostałe bakalie pokroić na mniejsze kawałki.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami dodawać cukier puder ciągle miksując. Na końcu dodać do piany odrobinę olejku zapachowego.
  • Ciasto rozwałkować na dwa kwadraty o wymiarach 25 x 25 cm, rozwałkowane placki ułożyć na papierze do pieczenia. Każdy placek posmarować dżemem. Następnie, ubitą pianę podzielić na dwie części, rozsmarować na plackach..
  • Rodzynki odcedzić i osuszyć. Wszystkie bakalie podzielić na dwie części, posypać nimi placki, kończąc orzechami. Tak przygotowane placki piec w piekarniku przez 15 - 20 minut, pilnując aby bakalie się nie przypaliły.
  • Jeśli bakalie i pianka bezowa zacznie zbyt mocno się rumienić, należy odrobinę zmniejszyć temperaturę. Placki wyjąć z piekarnika i zostawić do przestygnięcia.
  • Do garnka wlać mleko ( odlewając 1/2 szklanki ) zagotować. W szklance z odlanym mlekiem wymieszać mąkę i cukier, ugotować budyń. Ugotowany budyń wystudzić.
  • W misce miksera utrzeć masło do którego dodawać porcjami wystudzony budyń, w razie potrzeby dosłodzić, dodać sok z cytryny. Na jednym z placków rozłożyć cały krem budyniowy, przykryć drugim plackiem.
  • Czekoladę rozgrzać i udekorować nią wierzch ciasta.
  • Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, należy przechowywać je w chłodnym miejscu.


                                                

1 komentarz: