Składniki:
4 średnie filety z kaczki,
200 ml oleju,
2 g pieprzu,
3 g soli.
200 ml oleju,
2 g pieprzu,
3 g soli.
Racuchy z jabłkami:
150 g mąki,
3 jajka,
150 ml oleju lub tłuszczu kokosowego,
50 ml wody mineralnej gazowanej,
3 jabłka,
cukier kryształ do smaku.
3 jajka,
150 ml oleju lub tłuszczu kokosowego,
50 ml wody mineralnej gazowanej,
3 jabłka,
cukier kryształ do smaku.
Sos śliwkowy:
20 dkg śliwki kalifornijskiej,
2 łyżki stołowe miodu,
1 łyżka stołowa masła,
10 g cukru,
100 ml bulionu.
2 łyżki stołowe miodu,
1 łyżka stołowa masła,
10 g cukru,
100 ml bulionu.
Przygotowanie fileta z kaczki z sosem śliwkowym:
Filety
z kaczki ze skórą nacinamy, nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy z obu
stron na rozgrzanym tłuszczu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C
i pieczemy przez 10 min. W międzyczasie przygotowujemy sos śliwkowy,
karmelizujemy cukier z masłem, dodajemy miód oraz śliwki. Jeżeli będzie
zbyt gęsty podlewamy bulionem i dusimy.
Przygotowanie racuszków:
Mąkę,
jaja, cukier i wodę dokładnie mieszamy na jednolitą gęstą masę. Jabłka
obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Przygotowane
jabłka zanurzamy w cieście i smażymy na delikatnie rozgrzanym tłuszczu.
Całość podajemy jak na zdjęciu lub według własnego pomysłu.
Porównaj oferty kont bankowych
Super
OdpowiedzUsuń