Carpaccio buraczane z kozim serem



Składniki

  • 2 buraki
  • garść rukoli
  • liście botwinki
  • pestki słonecznika i dyni
  • orzeszki pinii
  • 100 g sera koziego
  • sos
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz




Przygotowanie


Buraki w łupinkach zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni do miękkości, czyli około 40-50 minut. Po upieczeniu buraki ostudź i pokrój w bardzo cienkie plasterki.

Ułóż plasterki buraka na talerzu, a na środku umieść mieszankę rukoli i botwinki. Na suchej patelni upraż pestki i orzeszki pinii. Posyp nimi carpaccio z buraków. Następnie rozkrusz ser kozi i rozsyp na powierzchni.

W moździerzu rozetrzyj zioła prowansalskie i czosnek. Dodaj musztardę, miód, oliwę z oliwek i sok cytryny. Wymieszaj wszystko razem. Powstałym dressingiem polej carpaccio z buraków.



1 komentarz: