Składniki
- 2 buraki
- garść rukoli
- liście botwinki
- pestki słonecznika i dyni
- orzeszki pinii
- 100 g sera koziego
- sos
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie
Buraki w łupinkach zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni do miękkości, czyli około 40-50 minut. Po upieczeniu buraki ostudź i pokrój w bardzo cienkie plasterki.
Ułóż plasterki buraka na talerzu, a na środku umieść mieszankę rukoli i botwinki. Na suchej patelni upraż pestki i orzeszki pinii. Posyp nimi carpaccio z buraków. Następnie rozkrusz ser kozi i rozsyp na powierzchni.
W moździerzu rozetrzyj zioła prowansalskie i czosnek. Dodaj musztardę, miód, oliwę z oliwek i sok cytryny. Wymieszaj wszystko razem. Powstałym dressingiem polej carpaccio z buraków.
Super
OdpowiedzUsuń