Wątróbka drobiowa z karmelizowanym jabłkiem



Składniki

  • wątróbka drobiowa 700 g
  • marynata
  • szklanka mleka
  • 1 łyżka miodu
  • pozostałe składniki
  • 1 jabłko
  • olej do smażenia.
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula żółta
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżeczka miodu
  • cynamon
  • natka pietruszki i odrobina kolendry



Przygotowanie


Oczyść wątróbkę i opłucz pod zimną wodą. Następnie namocz ją w mleku z łyżką miodu i pozostaw na minimum dwie godziny w lodówce.
Pokrój cebule w plasterki lub piórka i podsmaż na oliwie aż do zeszklenia. Potem przełóż podsmażoną cebulkę do miseczki.
Na patelni teraz rozpuść 1 łyżkę masła i dodaj pokrojone kawałki obranego jabłka. Polej całość 1 łyżeczką miodu i posyp odrobiną cynamonu. Kiedy jabłko się skarmelizuje, dodaj podsmażoną cebulę i odstaw z ognia.
Mleko odlewamy, a samą wątróbkę obsmażamy na dość dużym ogniu przez około 3 minuty. Przykryj patelnie pokrywką i smaż dłużej do preferowanego stopnia wysmażenia. Wymieszaj wątróbkę z resztą składników.

Przed podaniem dodaj sól i pieprz do smaku , posyp posiekaną pietruszką i kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz