Składniki
- wątróbka drobiowa 700 g
- marynata
- szklanka mleka
- 1 łyżka miodu
- pozostałe składniki
- 1 jabłko
- olej do smażenia.
- 1 łyżka masła
- 1 cebula żółta
- 1 cebula czerwona
- 1 łyżeczka miodu
- cynamon
- natka pietruszki i odrobina kolendry
Przygotowanie
Oczyść wątróbkę i opłucz pod zimną wodą. Następnie namocz ją w mleku z łyżką miodu i pozostaw na minimum dwie godziny w lodówce.
Pokrój cebule w plasterki lub piórka i podsmaż na oliwie aż do zeszklenia. Potem przełóż podsmażoną cebulkę do miseczki.
Na patelni teraz rozpuść 1 łyżkę masła i dodaj pokrojone kawałki obranego jabłka. Polej całość 1 łyżeczką miodu i posyp odrobiną cynamonu. Kiedy jabłko się skarmelizuje, dodaj podsmażoną cebulę i odstaw z ognia.
Mleko odlewamy, a samą wątróbkę obsmażamy na dość dużym ogniu przez około 3 minuty. Przykryj patelnie pokrywką i smaż dłużej do preferowanego stopnia wysmażenia. Wymieszaj wątróbkę z resztą składników.
Przed podaniem dodaj sól i pieprz do smaku , posyp posiekaną pietruszką i kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz