Boczek pieczony



Składniki :

• płat surowego boczku bez skóry, ok. 2,5 kg
• 2 łyżki soli
• 1 łyżeczka mielonego pieprzu
• 8 ząbków czosnku
• 3 łyżki musztardy
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki nasion kopru włoskiego
• 150 g suszonych śliwek


Przygotowanie :

Płat boczku natrzeć dokładnie z obu stron solą, pieprzem oraz startym czosnkiem. Warstwę tłuszczu na części zewnętrznej boczku ponacinać lekko nożem (kilka ukośnych linii w jedną i drugą stronę). Położyć na desce (stroną z tłuszczem do dołu) i wysmarować musztardą oraz miodem. Posypać nasionami kopru włoskiego i ułożyć suszone śliwki (w dwóch rzędach jak na zdjęciu poniżej).
Boczek zwinąć w roladę, dokładnie dociskając do środka, a następnie zawinąć sznurkiem. Włożyć do formy, piec ok. 4 godziny w temperaturze 150 st. C (jeśli zauważymy, że boczek za bardzo się rumieni można go przykryć folią aluminiową).

1 komentarz: