Sok z buraka

Domowy sok z buraka to super pyszny i bardzo zdrowy napój dla całej rodziny. Sok z buraka oraz jabłek i marchwi to najlepsze połączenie smaków. Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony a sam sok przepyszny!



Składniki:

• 2 kg buraków
• 3 średnie jabłka
• 3 duże marchewki

Przygotowanie:

Przygotuj sobie dwa kilogramy świeżych i nie za dużych buraków ćwikłowych. Buraczki powinny mieć cienką skórkę i być twarde. Im świeższe i młodsze buraki, tym więcej soku i mniej cierpkiego smaku. Aby idealnie dopełnić smak soku z buraka wybierz jeszcze trzy średnie jabłka oraz trzy duże marchewki. Najlepsze na soki są jabłka twarde, soczyste i słodko kwaśne. Marchew powinna być jak najmłodsza i jędrna.
Warzywa i jabłka umyj pod zimą, bieżącą wodą i obierz. Jabłka, buraki i marchew pokrój na mniejsze kawałki. Wielkość kawałków uzależnij od wielości otworu/wlotu swojej sokowirówki.
Kawałki warzyw i jabłek wkładaj po kolei do sokowirówki.Sok z buraka z dodatkiem marchwi oraz jabłek powinien być wystarczająco słodki(nie dosładzamy)Taki sok można też rozcieńczyć z wodą lub dodać kostki lodu, ponieważ ma on bardzo intensywny smak. Sok z buraków najlepiej jest pić od razu po zrobieniu.

2 komentarze:

  1. Hi, I do believe this is a great website. I stumbledupon it
    ;) I will come back once again since i have saved as a favorite it.

    Money and freedom is the best way to change, may you
    be rich and continue to guide other people.

    OdpowiedzUsuń
  2. Simply desire to say your article is as amazing.
    The clarity in your post is simply cool and i can assume you're an expert on this
    subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming
    post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

    OdpowiedzUsuń