Grzyby marynowane




Do marynowania polecam używać małych i jędrnych borowików, podgrzybków, kurek, maślaków, rydzy, opieńków i kozaków. Można użyć jednego rodzaju grzybów lub mieszanych. Zalewa octowa to mieszanka wody i octu w proporcji 4:1 plus przyprawy.

Składniki :

• 2 kg grzybów
• 1 cebula

Zalewa octowa do grzybów marynowanych

• 4 szklanki wody
• 1 szklanka octu 10%
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżeczki soli
• 8 ziaren ziela angielskiego
• 4 liście laurowe
• 1 łyżka gorczycy
• 1 łyżka ziaren pieprzu


Przygotowanie :

Grzyby dokładnie oczyścić i opłukać. Większe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki.
Przygotować zalewę octową: zagotować składniki w garnku, tzn. wodę, ocet, cukier i sól oraz ziela angielskie, liście laurowe, gorczycę i pieprz.
Obgotować grzyby i cebulę: zagotować duży garnek z wodą, wrzucić grzyby i cebulę, gotować przez ok. 5 minut. Odcedzić i włożyć do suchych słoiczków (najlepiej wcześniej wyparzonych i osuszonych), wypełniając je do około 3/4 objętości.
Zalać wrzącą zalewą wraz z przyprawami, rozłożonymi mniej więcej po równo do każdego słoika. Od razu zakręcić pokrywkami. Odwrócić do góry dnem i zostawić do ostudzenia. Znów odwrócić i odstawić do spiżarki lub piwnicy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz