Sos grzybowy
Składniki :
• średnia miska grzybów (np. borowików, podgrzybków), około 1/2 kg
• 1 mała cebula
• 2 ząbki czosnku
• 50 g masła
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 5 łyżek białego wina lub bulionu lub rosołu
• 125 ml śmietany 30%
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie :
Grzyby dokładnie oczyścić nożykiem i szczoteczką. Jeśli jest taka konieczność, można dodatkowo szybko je opłukać w misce z zimną wodą. Ułożyć na ręczniku i osuszyć. Następnie pokroić na kawałeczki - kapelusze pokroić na paseczki, nóżki na plasterki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
Na większej patelni roztopić około 30 g masła i 1 łyżkę oliwy. Włożyć cebulę i smażyć przez około 5 - 7 minut. Pod koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1 - 2 minuty, delikatnie zrumienić składniki.
Wlać wino lub bulion i na większym ogniu zagotować. Pogotować przez minutę aż większość płynu wyparuje i na patelni pozostanie gęsta emulsja.
Dodać resztę masła i oliwę. Zwiększyć ogień, dodać grzyby i smażyć na dużym ogniu przez około 6 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
Dodać śmietane i zagotować na średnim ogniu. Gotować przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje, pod koniec dodając natkę pietruszki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Można go wykorzystać na różne sposoby, do różnych dań mięsnych. Jak dla mnie jeden z ulubionych sosów.
OdpowiedzUsuń