Bezy
SKŁADNIKI:
• 5 białek
• szczypta soli
• 220 g cukru pudru
• 16 g cukru waniliowego
• 1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodać sok z cytryny a następnie stopniowo i powoli po łyżce wymieszane cukry. Ubijać jeszcze chwilę do momentu gdy masa stanie się błyszcząca i lśniąca. Przełożyć do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskać na wyłożoną matą blachę małe beziki. Powinny być w odstępach co 1 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i suszyć w temp. 100 stopni przez 2,5 godz. w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami (można wsadzić np. drewnianą łyżkę ). Bezy wyjdą bielusieńkie jeśli temperatura nie jest za wysoka (max 100 stopni) i długo je suszymy. Im wyższa temperatura nawet przy krótszym czasie pieczenia to bezy wyjdą ciemniejsze. Studzić w uchylonym wyłączonym piekarniku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają przepysznie
OdpowiedzUsuń