Gulasz po węgiersku
Składniki :
• wołowina – 1 kg
• czerwona papryka – 1 szt.
• zielona lub żółta papryka – 1 szt.
• mielona słodka papryka – 3 łyżki
• mielona ostra papryka – 1 łyżka
• liście laurowe – 5 szt.
• ziele angielskie – 5 szt.
• czosnek – 3 ząbki
• cebula – 2 szt.
• pieczarki – 500 g
• marchew – 1 szt.
• koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
• pomidory pelati – 1 puszka
• cytryna – 1 szt.
• mąka pszenna – 2 łyżki
• smalec wieprzowy
• sól
• pieprz
Przygotowanie :
Mięso kroimy w kostkę (1 x 1 cm). Cebulę i paprykę kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Marchew kroimy w kostkę.
Mięso oprószamy mąką i przesmażamy na smalcu na brązowy kolor. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy paprykę mieloną (i słodką, i ostrą) i koncentrat. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy pomidory z puszki i skórkę otartą z cytryny. Dusimy przez ok. 10 minut, w razie potrzeby podlewamy wodą. Całość dodajemy do mięsa. Dolewamy wody, tak aby pokryła całkowicie mięso. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy do miękkości przez ok. 1,5 godziny.
Marchew przesmażamy na patelni i dodajemy do gotującego się mięsa. 20 minut przed końcem gotowania do gulaszu dodajemy przesmażoną paprykę i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
I am glad to be one of the visitors on this great web site (:, thanks for posting.
OdpowiedzUsuń