Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną o smaku malinowym



SKŁADNIKI:

• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 1 jajko
• 200 ml śmietanki 30%
• cukier waniliowy
• 1 łyżka cukru
• 1 śmietan fix
• garść malin

PRZYGOTOWANIE:

Schłodzone ciasto francuskie delikatnie rozwałkować, tniemy wzdłuż krótszego boku na paski (2 cm szerokości), nawijamy na metalowe rurki tak, aby końce na siebie nachodziły, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, można posypać wierzch cukrem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut, aż się zarumienią, zostawiamy do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, dodajemy maliny i śmietan fix, mieszamy mikserem, ostudzone rurki nadziewamy za pomocą szprycy śmietanką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz