Ciasto kruche z malinami i pianką budyniową



SKŁADNIKI :

• kostka margaryny
• 2,5 szklanki mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 szklanki cukru pudru
• 100 ml oleju (2/5 szklanki)
• 5 jajek
• 2 budynie śmietankowe
• 400 g malin
• szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka oddzielić od białek, do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli, dodać margarynę, wszystko razem posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto, podzielić na dwie części 1/3 i 2/3, zawinąć w folię i schować do zamrażarki na 30 minut.
Wyciągnąć z zamrażarki większą część ciasta, rozwałkować i wyłożyć formę 24x24cm, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut, odstawić do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo resztę cukru pudru i dalej miksować, dodać budyń, a na koniec wlać olej, wymieszać mikserem.
Pianę wykładamy na podpieczony spód, wysypujemy maliny, na wierzch ścieramy pozostałe, zmrożone ciasto, pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, aż się zarumieni.

1 komentarz:

  1. Ciasta z masą budyniową z owocami to zawsze strzał w 10 :) Musi być naprawdę smaczne

    OdpowiedzUsuń