Carpaccio z buraków




Składniki:

• 2 buraki czerwone
• 1 opakowanie roszponki
• kilka łyżek ziaren słonecznika
• kilka plastrów sera koziego
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 1/2 łyżeczki miodu płynnego
• szczypta soli
• kilka kropli octu balsamicznego
• sos balsamico (gęsty)


Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 minut w temp. 200 stopni (do miękkości). Wystudzić a następnie obrać.
Oliwę, ocet, sól i miód bardzo dokładnie roztrzepać przy pomocy rogalki. Słonecznik wysypać na rozgrzaną suchą patelnie i chwilę uprażyć.
Na talerzu lub półmisku wyłożyć rukolę. Na niej ułożyć cieniutko pokrojone plasterki buraków. (doskonale sprawdzi się do tego szatkownica). Buraki polać dresingiem, a na wierzch pokruszyć ser kozi i posypać uprażony słonecznik. Ostatnim elementem jest sos balsamico, którym polewamy delikatnie całość. Podajemy od razu.

1 komentarz:

  1. Lubię chyba wszystko, co składa się z buraków ;) od soku, po takie właśnie eksperymenty ;)

    nowy wpis <3

    OdpowiedzUsuń