Tarta cytrynowa z bezą
Składniki na kruchy spód:
• 175 g mąki pszennej
• 100 g zimnego masła
• 1 łyżka cukru pudru
• 1 żółtko (białko zachować do bezy)
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić. Owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie wyłożyć do natłuszczonej formy na tarte o średnicy 23-25 cm i ponakłuwać. Na cisto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać fasolki obciążające ciasto. Podpiec w temp. 180 stopni ok. 15 minut. Po tym czasie usunąć fasolki i papier i piec jeszcze 20-25 min. Wystudzić. .
Składniki na budyń cytrynowy:
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• 100 g cukru
• skórka otarta z 2 cytryn
• 125 ml soku z cytryny (z 2-3 cytryn)
• sok z 1 niedużej pomarańczy
• 85 g masła pokrojonego na kawałki
• 3 żółtka (białka zachować do bezy)
• 1 całe jajko
W garnuszku z grubym dnem wymieszać mąkę, cukier i skórki z cytryny (zetrzeć tylko żółtą część, gdyż biała jest gorzka) Następnie wlać sok z cytryny. Sok z pomarańczy uzupełnić wodą do pojemności 200 ml i również wlać do garnka. Zagotować mieszając cały czas aż zgęstnieje. Jak tylko zacznie gęstnieć zdjąć z palnika i dodać masło. Mieszać do momentu jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka i jajko. Dokładnie wymieszać i znów umieścić na palniku . Podgrzewać do momentu zgęstnienia. Ciepły wylać na ostudzony spód. Wystudzić.
Składniki na bezę:
• 4 białka
• 200 g cukru pudru
• 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier puder. Na koniec mąka ziemniaczana. Bezę wyłożyć na całkowicie zimny budyń i piec 20 minut w 180 stopniach. Beza powinna wyjść krucha zewnątrz i i piankowa w środku. Wystudzić i kroić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz