Rogaliki migdałowe




SKŁADNIKI:

CIASTO:

• 1/2 kg mąki
• 250 g masła lub margaryny
• 40 g drożdży
• 1 duże jajko
• łyżka kwaśnej śmietany
• 2 łyżki cukru
• 3 łyżki mleka

NADZIENIE:

• 200 g zmielonych migdałów
• 80-100 g cukru pudru
• 1/2 szkl. gęstej śmietany
• 1 cukier waniliowy
• płatki migdałowe do posypania
• 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże, pozostałe składniki i zagnieść na jednolite ciasto (ma ładnie odchodzić od rąk), zawinąć w lnianą ściereczkę i zanurzyć w zimnej wodzie (ma być całe zanurzone), ciasto będzie gotowe jak wypłynie na wierzch. Migdały, cukier puder, śmietanę i cukier waniliowy mieszamy, gdy ciasto wypłynie, wyrabiamy je jeszcze chwilę, podsypując mąką, następnie dzielimy na 3-4 części, każdą rozwałkowujemy w koło i dzielimy na trójkąty, na każdy trójkąt rozsmarowujemy farsz i zawijamy rogaliki, smarujemy z wierzchu żółtkiem zmieszanym z mlekiem, posypujemy płatkami migdałów, pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, na złoty kolor.










2 komentarze:

  1. Yoour styⅼe is unique in comparison to other folks I've read stuff from.
    Thank you for posting when yⲟu hqve the opportunity, Guesws
    I will just book mark this blog.

    OdpowiedzUsuń
  2. After going over a few of the articⅼes on your site, I ѕeriously appreciate your way of blogging.
    I book-marҝed it to myy bookmark website lіst and will be checking
    bacxk іn the neаr future. Plеase visit my website too and let me know how you feel.

    OdpowiedzUsuń