Makowiec drożdżowy
SKŁADNIKI :
CIASTO:
• 3 szkl. mąki tortowej
• 25 g drożdży
• 1/2 szkl. cukru
• ok. 1 szkl. ciepłego mleka
• 3 łyżki oleju
• 1 jajko
• 1/4 szkl. wody do rozrobienia drożdży
Drożdże rozrobić w wodzie, pozostałe składniki przekładamy do miski, wlewamy drożdże i wyrabiamy pulchne, elastyczne ciasto, gdyby było zbyt twarde dolać trochę mleka, miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
MAK:
• 300 g maku
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżka masła
• 1 jajko
• 4-5 łyżek cukru
• 1 łyżka kaszy manny
• 1 szkl. mleka
• 1 szkl. wody
• olejek migdałowy lub rumowy
• rodzynki, orzechy
PRZYGOTOWANIE :
Do garnka wsypujemy mak, dodajemy mleko i wodę, zagotowujemy, odstawiamy na ok. 20-30 minut, żeby mak się zaparzył. Podgrzewamy mak ciągle mieszając (żeby nadmiar wody odparował), do gęstego maku dodajemy jajko, cukier, kaszę mannę, masło, rodzynki, orzechy i olejek, dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na podłużny prostokąt o grubości 0,5 cm, następnie na każdy rozsmarowujemy przestudzoną masę makową (zostawiając wolne brzegi) i zwijamy w roladę. Każdy makowiec przekładamy na płat papieru do pieczenia posmarowanego oliwą, lekko zwinąć, a końce schować pod makowiec, tak przygotowane makowce ułożyć na blaszce, odstawić na 15-20 minut, aż ciasto lekko podrośnie, piec w temp. ok. 170-180 stopni przez 45 minut. Gotowe makowce dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I've truly loved browsing
OdpowiedzUsuńyour blog posts. In any case I'll be subscribing in your feed and I'm
hoping you write again soon!