Ciasto z budyniem i śliwkami




SKŁADNIKI :

• 2,5 szkl. maki pszennej
• 1 szkl. cukru
• 2 budynie śmietankowe
• 200 g margaryny
• 4 żółtka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli


• 600 g śliwek
• cynamon
• cukier brązowy


• 1 litr mleka
• 3 budynie śmietankowe
• 5 łyżek cukru

PRZYGOTOWANIE :

Do miski przesiać mąkę z budyniem czekoladowym, proszkiem do pieczenia i solą. Margarynę utrzeć ze szklanką cukru, stopniowo dodawać żółtka i miksować, do masy partiami dodawać mąkę z budyniem, cały czas miksując, gotowe ciasto podzielić na dwie części, 1/3 i 2/3, owinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Z litra mleka odlać 3/4 szkl. i rozpuścić w niej budyń śmietankowy z 5 łyżkami cukru, resztę mleka zagotować, dodać budyń, mieszać, aż masa zgęstnieje, wyłączyć i zostawić do przestudzenia (może być lekko ciepły).
Blaszkę 25x30 cm (lub 24x24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć większą częścią ciasta (jakby było zbyt lepkie namoczyć palce w wodzie), wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 15 minut, odstawić do przestudzenia.
Na spód wyłożyć budyń śmietankowy, ułożyć wydrylowane śliwki, posypać delikatnie cynamonem i brązowym cukrem, na śliwki zetrzeć mniejszą część ciasta, piec 45-50 minut w 180 stopniach, kroić jak lekko przestygnie, można posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Naprawdę mistrzowsko wygląda to ciasto. Wygląda na bardzo trudne do przygotowania, ale podejmę wyzwanie :)

    OdpowiedzUsuń