Placek owocowy




SKŁADNIKI :

CIASTO:

• 400 g mąki
• 200 g masła lub margaryny
• 60 g cukru pudru
• 3 żółtka+1 białko
• trochę cukru trzcinowego do posypania ciasta

FARSZ:

• 800 g jabłek, umytych, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych w plastry
• 2 pomarańcze, wyszorowane, obrane, wyfiletowane
• 400 g brzoskwiń, umytych, pozbawionych pestek, pokrojonych na kawałki
• 40 g masła
• 40 g cukru trzcinowego
• 1,5 łyżeczki cynamonu
• 50 g biszkoptów, pokruszonych

PRZYGOTOWANIE :

Ciasto:

Przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę, cukier puder i żółtka, za pomocą noża wszystko siekamy, następnie zagniatamy ciasto, do uzyskania jednolitej masy, dzielimy na dwie równe części, owijamy osobno w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę.

Farsz:

W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier, gdy się rozpuści, dodajemy jabłka, brzoskwinie i pomarańcze, prażymy do momentu, kiedy odparuje trochę sok, a owoce zrobią się miękkie, zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon i pokruszone biszkopty, w razie gdybyśmy mieli kwaśne owoce, można jeszcze dosłodzić, odstawiamy do przestygnięcia.

Wyciągamy jedną część ciasta, rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm, nadajmy kształt blachy, ja robiłem w kwadratowej formie 24x24cm (najlepiej w formie do tarty), formę smarujemy margaryną i prószymy bułką tartą ,wykładamy ciasto, powinno nachodzić na boki, nakładamy przestudzony farsz, na farsz drugą część ciasta, również rozwałkowaną, brzegi powinny się stykać, łączymy je palcami, ciasto nakłuwamy z wierzchu nożykiem, a na środku robimy dziurkę w kształcie krzyżyka, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem, ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni, na 10-12 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 15 minut, powinno mieć ładny złoty kolor, upieczone odstawiamy do przestygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz