Rurki z bitą śmietaną

Rurki wyglądają na trudne w przygotowaniu, ale tak nie jest, trzeba mieć tylko foremki metalowe do rurek, ja mam 20 sztuk, wtedy praca idzie szybciej. Rurki z ciasta kruchego, wypełnione bitą śmietaną z idealnym dodatkiem czyli czekoladą, pięknie się prezentują, zachwycą każdego.

SKŁADNIKI :

• 500 g mąki
• 250 g masła
• 150 g śmietany
• szczypta soli
• 2 żółtka
• 400 ml śmietanki 30%
• 2 cukry waniliowe + 2 łyżki cukru
• łyżeczka żelatyny rozpuszczona w małej ilości gorącej wody (na dnie szklanki)
• czekolada mleczna rozpuszczona w z 2 łyżkami mleka

PRZYGOTOWANIE :

Mąkę, masło, śmietanę, żółtka i szczyptę soli zagniatamy na jednolite ciasto, chowamy do lodówki na około godzinę, schłodzone dzielimy na dwie części, jedną chowamy do lodówki, a drugą rozwałkowujemy dość cienko na prostokąt, dzielimy na paski o dł. 15cm i szerokości 2,5cm, każdy pasek nawijamy na metalową rurkę tak aby brzegi nachodziły na siebie, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, mi wyszło ok. 18 rurek, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez ok. 25 minut, aż się zarumienią, wyciągamy i delikatnie ściągamy rurki z foremek, to samo powtarzamy z drugą częścią ciasta. Mocno schłodzoną śmietankę miksujemy z cukrami na sztywno, na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę, dobrze wymieszać mikserem, ostudzone rurki nadziewamy bitą śmietaną za pomocą szprycy, na koniec dekorujemy czekoladą, chowamy do lodówki do schłodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz