Drożdżówki zawijane

Lubicie domowe drożdżówki, ja uwielbiam, o niebo lepsze od kupnych i nie są takie trudne w przygotowaniu, można zrobić z czekoladą, budyniem, jabłkami lub dżemem, ja zrobiłem swoje ulubione,czyli z twarożkiem.



SKŁADNIKI :

CIASTO:

• 600 g mąki pszennej
• 80 g margaryny
• 250 ml mleka
• 1/3 szkl. cukru
• szczypta soli
• 40 g świeżych drożdży

MASA SEROWA:

• 1/5 kostki twarogu
• 1 żółtko (białko zostawić)
• 2-3 łyżki śmietany
• cukier waniliowy
• sok z połowy cytryny
• cukier puder

PRZYGOTOWANIE :

Mleko podgrzać z margaryną, aż margaryna się rozpuści (nie gotować), dodać drożdże i cukier, wymieszać, do miski wsypać mąkę i szczyptę soli, dodać resztę składników, zagnieść jednolite ciasto, powinno być pulchne i odchodzić od rąk, miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm, wycinać prostokąty, w zależności jak chcemy duże drożdżówki, na każdy prostokąt nakładamy twaróg, zwijamy, układamy na blaszce i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie wierzch smarujemy białkiem, wymieszanym z odrobiną mleka, piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 15 minut, aż się zarumienią.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz