Buchty drożdżowe z serem

Puszyste, pachnące bułeczki drożdżowe, złączone bokami, które odrywamy ręką, nadziane serem są pyszne, można również nadziać marmoladą lub zrobić bez nadzienia, podajemy posypane cukrem pudrem.



SKŁADNIKI :

• 500 g mąki
• 50 g drożdży
• 5 łyżek cukru
• 250 ml mleka
• 40 g masła lub margaryny
• 2 jajka
• szczypta soli

• 1,5 kostki twarogu
• cukier waniliowy
• 1 żółtko
• 3 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE :

Z drożdży, dwóch łyżek cukru, dwóch łyżek mąki i kilku łyżek ciepłego mleka robimy rozczyn, zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli, roztopione masło, mleko, resztę cukru i rozczyn, wyrabiamy gładkie, pulchne ciasto, zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm, wykrawamy szklanką koła, na każdy łyżeczką nakładamy ser (dobrze wymieszany z cukrami i żółtkiem), zlepiamy i układamy w blaszce złączeniem do dołu, dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować margaryną, bułeczki układamy blisko siebie i odstawiamy jeszcze na 15 minut, żeby podrosły, wierzch smarujemy białkiem rozmąconym z odrobiną mleka, następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczem ok. 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią, gotowe, lekko przestudzone posypać cukrem pudrem i można odrywać.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz