Ślimaki drożdżowe



SKŁADNIKI :

• 80 g masła
• 250 ml mleka
• 30 g drożdży
• 70 g cukru
• 500 g mąki
• szczypta soli
• powidła lub inna marmolada

PRZYGOTOWANIE :

Mleko rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem. Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i dwóch łyżek mleka robimy rozczyn, zostawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut, gdy rozczyn podrośnie dodajemy mąkę, cukier, sól ciepłe mleko z masłem (ale nie gorące), zagniatamy ciasto, zostawiamy pod przykryciem na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy dżemem lub powidłami, zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, kroimy na plastry ok. 2 cm szerokości, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem z łyżką mleka, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do ok. 180-200 stopni na ok. 15 minut, aż się zarumienią.

1 komentarz:

  1. I'm gone to convey my little brother, that he should also
    pay a visit this website on regular basis to get updated from
    hottest information.

    OdpowiedzUsuń