Paluchy serowe
SKŁADNIKI :
• 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej
• 150 ml mleka
• 1/4 kostki drożdży
• 2 łyżki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 40 g masła
• 2 żółtka
• szczypta soli
Masa serowa :
• 3/4 kostki twarogu
• 1 żółto
• łyżka śmietany
• 1 łyżka cukru pudru
• 1 cukier waniliowy
• sok wyciśnięty z połowy cytryny
PRZYGOTOWANIE :
Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy podgrzane mleko, mieszamy, przesiewamy połowę szklanki mąki, wymieszać żeby nie było grudek, miseczkę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z resztą mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli, wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki, odstawimy pod przykryciem do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Składniki na masę serową dokładnie mieszamy, twaróg można zmielić. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, o grubości 5mm, połowę smarujemy serem i nakrywamy drugą połową ciasta, wzdłuż krótszego boku tniemy paski ok. 2cm szerokości, każdy lekko skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy jeszcze 15 minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy białkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy 15-20 minut, aż będą całe rumiane, gotowe posypać cukrem pudrem, można również polukrować.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Hey there! This is my first visit to your
OdpowiedzUsuńblog! We are a group of volunteers and starting a new project in a community in the same
niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a
outstanding job!
A person necessarily lend a hand to make severely posts I might state.
OdpowiedzUsuńThis is the first time I frequented your website page and thus far?
I surprised with the research you made to create this particular
post amazing. Wonderful activity!
Very descriptive blog, I liked that bit. Will there be
OdpowiedzUsuńa part 2?
Świetnie to wygląda, super przepis
OdpowiedzUsuń