Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną
SKŁADNIKI :
• 2 jajka
• 2 szkl. mąki
• 3/4 szkl. cukru
• 3/4 szkl. oleju
• 1 szkl. mleka
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody
• 400 ml śmietanki 30%
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżki cukru
• śmietan fix
• czekolada
• dżem malinowy lub lub owoce
PRZYGOTOWANIE :
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i dalej miksujemy, dodajemy mleko, mąkę, sodę, kakao i proszek, mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach, masę przelać na formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok.40 minut. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, na koniec dodajemy śmietan fix i dokładnie mieszamy. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół, pierwszy krążek smarujemy dżemem i bitą śmietaną, nakładamy drugi krążek i polewamy czekoladą (rozpuszczoną z 2 łyżkami mleka), wierzch dekorujemy owocami i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wow! Thank you! I permanently wanted to write on my site something like that.
OdpowiedzUsuńCan I implement a part of your post to my site?
Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
OdpowiedzUsuńVery useful information specifically the closing
part :) I take care of such info a lot. I was looking
for this particular information for a very long time. Thank you and good luck.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRewelacja;)
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńCzy można ciasto zrobić na dużej prostokątnej blaszce?
OdpowiedzUsuńTak
OdpowiedzUsuńCzy czekolada do polewy jest gorzka czy mleczna?
OdpowiedzUsuńGorzka
OdpowiedzUsuń