Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną



SKŁADNIKI :

• 2 jajka
• 2 szkl. mąki
• 3/4 szkl. cukru
• 3/4 szkl. oleju
• 1 szkl. mleka
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody
• 400 ml śmietanki 30%
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżki cukru
• śmietan fix
• czekolada
• dżem malinowy lub lub owoce

PRZYGOTOWANIE :

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i dalej miksujemy, dodajemy mleko, mąkę, sodę, kakao i proszek, mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach, masę przelać na formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok.40 minut. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, na koniec dodajemy śmietan fix i dokładnie mieszamy. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół, pierwszy krążek smarujemy dżemem i bitą śmietaną, nakładamy drugi krążek i polewamy czekoladą (rozpuszczoną z 2 łyżkami mleka), wierzch dekorujemy owocami i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Pawns.app

11 komentarzy:

  1. Wow! Thank you! I permanently wanted to write on my site something like that.
    Can I implement a part of your post to my site?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
    Very useful information specifically the closing
    part :) I take care of such info a lot. I was looking
    for this particular information for a very long time. Thank you and good luck.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można ciasto zrobić na dużej prostokątnej blaszce?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy czekolada do polewy jest gorzka czy mleczna?

    OdpowiedzUsuń