Rolada z galaretką



Składniki :

BISZKOPT:
• 5 jajek, osobno białka i żółtka
• 1/2 szkl. mąki pszennej
• 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
• płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/3 szkl. cukru
• 1 kopiasta łyżka kakao

Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując stopniowo dodawać cukier, następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy, dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy, aż składniki się połączą, ciasto rozprowadzić na dużej blaszce (takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok. 15 minut.Gotowe ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i położyć na posypanej cukrem pudrem bawełnianej ściereczce papierem do góry, delikatnie ściągnąć papier i zwinąć w rulon, wzdłuż dłuższego boku, zostawić do ostygnięcia.

BITA ŚMIETANA:
• 400 ml. śmietanki 30%
• 1 cukier waniliowy
• 1 łyżka cukru
• 2 x śmietan fix

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrami, na koniec dodajemy śmietan fix i mieszamy mikserem.

GALARETKA:
• 1 galaretka czerwona, np. wiśniowa

Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 3/4 szkl. wrzątku, rozpuszczoną chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia. Gotową wykładamy na talerz i kroimy podłużne pasy.

Przygotowanie :

Roladę rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną, wzdłuż boku, który będziemy zwijać rozkładamy galaretkę, zaczynamy zwijać i na środku ciasta również rozkładamy paski z galaretki, zwijamy do końca, wierzch dekorujemy rozpuszczoną czekoladą lub cukrem pudrem, chowamy do lodówki, do chłodzenia, najlepiej przygotować wieczorem i chłodzić całą noc, biszkopt jest wtedy idealnie wilgotny.

2 komentarze:

  1. Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon every day.

    It will always be useful to read through articles from other authors and practice a little something from their web sites.

    OdpowiedzUsuń
  2. What's up, I would like to subscribe for this website
    to obtain hottest updates, so where can i do it please assist.

    OdpowiedzUsuń