Rolada z musem brzoskwiniowym
Składniki :
CIASTO:
• 5 jajek, osobno żółtka i białka
• 1/2 szkl. mąki pszennej
• kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/3 szkl. cukru
ŚMIETANA:
• 300 ml śmietanki 30%
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżki cukru
• śmietan fix
MUS BRZOSKWINIOWY:
• puszka brzoskwiń
• galaretka brzoskwiniowa
DODATKOWO:
• 1/2 tabliczki czekolady rozpuszczonej z dwiema łyżkami mleka
Przygotowanie :
Brzoskwinie odsączyć i zmiksować, połączyć z galaretką rozpuszczoną w szklance wrzątku, ostygniętą zostawić w lodówce, aż zacznie tężeć. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, na koniec dodać śmietan fix i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując stopniowo dodawać cukier, następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy, dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy, aż składniki się połączą, ciasto rozprowadzić na dużej blaszce (takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok. 15 minut. Gotowe ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i położyć na posypanej cukrem pudrem bawełnianej ściereczce papierem do góry, delikatnie ściągnąć papier i zwinąć w rulon, wzdłuż dłuższego boku, zostawić do ostygnięcia. Roladę rozwinąć, posmarować tężejącym musem, na mus rozsmarować bitą śmietanę i zwinąć, wierzch oprószyć cukrem pudrem i udekorować czekoladą, zostawić w lodówce do schłodzenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
magnificent submit, very informative. I ponder why the opposite specialists of
OdpowiedzUsuńthis sector don't realize this. You should continue your writing.
I am confident, you have a huge readers' base already!
Piękna rolada.
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, że z lenistwa i strachu, że nie wyjdzie, jeszcze nie robiłam...
xxx
Good post! We are linking to this particularly great content on our website.
OdpowiedzUsuńKeep up the great writing.
Useful information. Fortunate me I discovered your site unintentionally, and I'm surprised why
OdpowiedzUsuńthis coincidence didn't happened earlier! I bookmarked
it.
Kitap Satişi Haber
OdpowiedzUsuń