Ciasto kruche z jabłkami



Składniki :

• kostka margaryny
• 2 łyżki śmietany
• 2 łyżki cukru
• 4 żółtka
• 3 szkl. mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• cukier waniliowy
• 2-3 jabłka
• powidła śliwkowe lub wiśniowe
• 4 białka
• 1/3 szkl. cukru


Przygotowanie :

Margarynę ucieramy z cukrem i śmietaną, dodajemy żółtka, mąkę, proszek i cukier waniliowy, ponownie ucieramy, lub wyrabiamy ręką. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy 1/3 szkl. cukru i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gęsta i lśniąca. Ciasto dzielimy na pół, a jedną część jeszcze na pół, połową ciasta wykładamy blachę 24x24cm (lub trochę większą), smarujemy powidłami, układamy jabłka, obrane i pokrojone w plastry, kruszymy (a raczej skubiemy rękoma) 1/4 ciasta, wykładamy bezę, a na nią resztę ciasta. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

1 komentarz: