Placki z cukinii z wędzonym boczkiem




Składniki :

• 1kg cukinii
• 6 łyżek mąki
• 3 jajka
• 2 cebule
• 150 g boczku wędzonego-parzonego
• sól, pieprz
• olej do smażenia


Przygotowanie :

Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (chyba że cukinia jest duża i ma dużo ziaren, wtedy wydrążamy miąższ), przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 15 minut, po tym czasie przekładamy na sitko i odsączamy sok. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni, na odrobinie oleju, dodajemy do odsączonej cukinii, dodajemy mąkę i jajka, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładamy łyżką placuszki, smażymy z oby stron na średnim ogniu, aż się zarumienią.

1 komentarz:

  1. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for?
    you make blogging look easy. The overall look of your web site
    is magnificent, let alone the content!

    OdpowiedzUsuń