Karpatka
Składniki :
CIASTO:
• 1/2 kostki margaryny
• 3/4 szkl. mąki pszennej
• 250 ml wody
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 5 jajek
Margarynę roztapiamy z wodą, całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień, dodajemy sól i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy energicznie rózgą kuchenną, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek i mieć jednolitą konsystencję, zostawiamy do ostygnięcia, następnie do ostudzonej masy dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy równomiernie ciasto, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 210-220 stopniach, ciasto ma być wyrośnięte i mieć złoty kolor.
MASA:
• 500 ml mleka
• 2 budynie waniliowe
• 5-6 łyżek cukru
• 150 g masła
Budynie przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, dodając cukier, odstawiamy do wystudzenia, na wierzch kładziemy folię, żeby nie zrobił się kożuch, zimny budyń miksujemy na najwyższych obrotach dodając stopniowo miękkie masło. Ciasto przekroić na pół, na jedną część rozprowadzić masę i przykryć drugą częścią, wzgórzami do góry, schłodzić w lodówce, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
What's up, I read your blog on a regular basis. Your writing style is witty, keep it up!
OdpowiedzUsuń