Sernik z musem śliwkowym




Składniki :

Spód
• 100 g obranych orzechów laskowych
• 100 g suszonych daktyli lub śliwek

Masa serowa
• 1 kg zmielonego twarogu sernikowego
• 1 szklanka cukru
• 1 budyń śmietankowy 40 g (proszek) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• skórka z 1/2 cytryny i sok z 1 cytryny
• 200 g białej czekolady
• 5 jajek
• 100 ml śmietanki kremówki

Mus śliwkowy
• 180 g gęstych powideł śliwkowych (gotowych lub zrobionych z ok. 400 g śliwek węgierek)
• 400 ml śmietanki kremówki 30%, b. dobrze schłodzonej
• 5 łyżek cukru pudru
• 2 łyżeczki żelatyny
• 1/4 szklanki soku jabłkowego


Przygotowanie :

Spód
Orzechy i daktyle lub śliwki zmiksować w melakserze. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Spód wyłożyć mieszanką orzechów i śliwek, uklepać.
Masa serowa
Do misy miksera włożyć ser, cukier, skórkę i sok z cytryny, budyń lub mąkę ziemniaczaną oraz roztopioną czekoladę. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec dodać śmietankę kremówkę i zmiksować do połączenia się składników. Masę wylać na spód, wstawić do środkowej części piekarnika i piec przez 15 minut w 175 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie. Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony, można wówczas wyłożyć na nim mus śliwkowy.
Mus śliwkowy
Jeśli przygotowujemy sami szybkie powidła: śliwki wypestkować, pokroić i smażyć w garnku często mieszając przez ok. 15 - 20 minut, zmiksować blenderem na gęstą pastę (ok. 180 gotowej pasty), dokładnie ostudzić przed połączeniem ze śmietanką. Żelatynę wymieszać z sokiem w garnuszku, odstawić na 10 minut, następnie podgrzewać przez ok. 2 minuty na małym ogniu cały czas mieszając aż żelatyna się rozpuści, odstawić z ognia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Stopniowo, po łyżce dodawać do żelatyny powidła śliwkowe, mieszając do połączenia się składników. Następnie dodać do ubitej śmietany i zmiksować. Wyłożyć na sernik i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy mus będzie już sztywny, zdjać obręcz z sernika i schładzać go przez noc lub kilka kolejnych godzin w lodówce. Sernik najlepiej zrobić dzień wcześniej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz