Ciasto ze śliwkami i bezą




Składniki :

Ciasto

• 2 szklanki mąki pszennej
• 60 g (6 łyżek) cukru pudru
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 250 g masła
• 4 żółtka
 


Owoce

• ok. 350 g śliwek
 
węgierek

Beza

• 4 białka
• szczypta soli
• 1 szklanka cukru
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie :

Ciasto
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i pokrojonym na małe kawałeczki zimnym masłem. Zagnieść ciasto kruche (na stolnicy siekając składniki lub mikserem - mieszadłem, ewentualnie ręką rozdrabiając składniki na małe okruszki ciasta), na koniec dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Uformować z niego kulę w razie potrzeby podsypując mąką, włożyć do lodówki na czas przygotowywania reszty składników. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach 21 cm x 28 cm lub tortownicę 27 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Beza i pieczenie
Połowę ciasta rozwałkować podsypując mąką i wyłożyć na spód przygotowanej formy, brakujące miejsca można wylepić palcami, spód podziurkować widelcem.
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki, ułożyć je rozcięciem ku górze na spodzie ciasta. Beza: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie cały czas ubijając dodawać w odstępach czasowych po łyżce cukier. Gdy cukier się skończy ubijać pianę jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty aż cały cukier się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.
Na śliwkach rozsmarować bezę i posypać odłożonym ciastem startym na tarce o dużych oczkach. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Hi there colleagues, pleasant article and nice arguments commented here, I am truly enjoying
    by these.

    OdpowiedzUsuń
  2. Greetings from California! I'm bored at work so I decided to browse your website on my iphone during lunch
    break. I really like the knowledge you provide here and can't
    wait to take a look when I get home. I'm amazed at how quick your blog loaded on my
    mobile .. I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyways, good site!

    OdpowiedzUsuń
  3. Excellent pieces. Қeep writing ѕuch kіnd of info on yoᥙr
    рage. Im reslly imprressed ƅy yyour site.
    Hey tһere, Υ᧐u've performed аn incredible job. I wіll certainly digg iit ɑnd personally sսggest
    tо my friends. I'm confident tһey'll be benefited fгom thiѕ
    site.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto rewelacja...

    OdpowiedzUsuń