Polędwiczki wieprzowe z grzybami




Składniki : 4 porcje

• 25 g suszonych grzybów
• 1 polędwiczka wieprzowa (500 g)
• 1 mała cebula
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 2 łyżki oliwy
• 1/2 łyżki masła
• 2 łyżki brandy lub whisky (opcjonalnie)
• 100 ml śmietanki kremówki 30%
• 2 łyżeczki musztardy
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


Przygotowanie :

Pokrojone na plasterki suszone grzyby zalać 1 szklanką wody i zostawić na noc do namoczenia.
Polędwiczkę pokroić na 1,5 cm plasterki, rozpłaszczyć je palcami i delikatnie roztłuc na grubość 1 cm. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i oregano, skropić łyżką oliwy i odłożyć.
Na dużej patelni na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać grzyby (bez wody z moczenia) i mieszając smażyć przez ok. 5 minut. Dodać masło i smażyć jeszcze przez 1 - 2 minuty. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię włożyć mięso i smażyć po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając solą. Wlać brandy i odparować lub podpalić. Dodać podsmażone grzyby z cebulą. Oddzielnie połączyć śmietankę z musztardą i sosem sojowym, wlać na patelnię i zagotować. Gotować chwilę aż sos trochę zgęstnieje, na koniec posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz