Makaron z grzybami




Składniki :

• 140 g makaronu penne
• 1 szklanka pokrojonych grzybów
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka oliwy
• 1 mała cebula
• 2 ząbki czosnku
• 4 plasterki suszonej szynki (np. serrano, prosciutto)
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1/3 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów
• 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano


Przygotowanie :

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Grzyby oczyścić i opłukać, osuszyć i pokroić na plasterki.
Na większej patelni na oliwie poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać.
Dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę parmeńską i mieszając smażyć przez około 2 - 3 minuty. Dodać grzyby i mieszając co chwilę smażyć przez około 5 minut. Doprawić solą oraz pieprzem.
Dodać natkę pietruszki oraz śmietankę. Wymieszać i zagotować. Po około minucie gotowania odstawić z ognia i wymieszać w garnku z odcedzonym makaronem. Podawać z tartym pamezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz