Dorsz smażony w curry




Składniki : 4 porcje

Ryba

• 4 filety dorsza bałtyckiego ze skórką, świeże lub mrożone
• sól i opcjonalnie - biały pieprz
• 3 łyżki mąki pszennej
• 1 czubata łyżeczka przyprawy curry w proszku
• masło klarowane do smażenia


Ziemniaki i pieczarki z pieca

• 4 ziemniaki
• 200 g pieczarek
• sól i pieprz
• 1/2 łyżeczki suszonego oregano
• 1 łyżka oliwy extra vergine

oraz

• sos pomidorowy
• bazylia


Przygotowanie :

Ryba: Jeśli używamy mrożonych filetów, należy je dokładnie rozmrozić a następnie bardzo dokładnie osuszyć z wody papierowymi ręcznikami. Na talerzu wymieszać mąkę z przyprawą curry. Osuszone filety doprawić solą (i opcjonalnie białym pieprzem). Obtoczyć w mieszance z mąki i strzepnąć jej nadmiar. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy .
Rozgrzać patelnię, następnie włożyć 3 łyżki masła klarowanego i smażyć po 2 filety jednocześnie skórką do dołu przez około 4,5 minuty na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1,5 minuty. Usmażoną rybę odkładać na ręczniki papierowe. Powtórzyć z resztą ryby, uprzednio wycierając ostrożnie patelnię ręcznikiem papierowym i dając nowy tłuszcz do smażenia.
Ziemniaki i pieczarki z pieca: Piekarnik nagrzać do 240 stopni C. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę (do czasu pieczenia trzymać w zimnej wodzie aby nie ściemniały). Pieczarki oczyścić szczoteczką i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki osuszyć ręcznikiem i razem z pieczarkami wyłożyć na większą blaszkę, doprawić solą, pieprzem, oregano i skropić oliwą. Wymieszać dłońmi i rozłożyć po całej blaszce. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie i lekko zrumienione, w połowie pieczenia raz przemieszać.
Ziemniaki z pieczarkami wymieszać z porwaną bazylią i podawać razem z rybą oraz sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz